Čtvrtek, 11 srpna, 2022

Buy now

- Komerční sdělení -zprávy

Znáte nejlepší způsob, jak skladovat jablka, aby vydržely svěží?

Svěží jablka jsou typickým zimním ovocem a při správném skladování mají mimořádně dlouhou trvanlivost. Víte, jak je skladovat a co udělat pro to, aby nakrájená jablka nezhnědla?

Pokud neplánujete čerstvá jablka spotřebovat do jednoho týdne, nenechávejte je na kuchyňské lince ani v misce na stole. Lepším místem pro skladování jablek je tmavé, vlhké a chladné prostředí
(- 0,5 °C až 1 °C). Díky takovému prostředí budou jablka čerstvá, šťavnatá a voňavá celé týdny. Výborně funguje také zásuvka v chladničce, určená k uchovávání zeleniny a ovoce. Během chladnějších období můžete jablka skladovat i volně zakrytá v garáži nebo ve studeném sklepě. Nezapomínejte je pravidelně kontrolovat a odstraňovat nemocné či poškozené plody.

Znáte „hormon zrání“?

Tím, že jablko odtrhneme ze stromu (nebo naložíme do košíku v obchodě), nepřestane zrát. Jablka dozrávají i poté. Uvolňují ethylenový plyn, kterému se mezi pěstiteli říká také „hormon zrání“. Tento plyn den co den změkčuje slupku i dužinu plodů. To znamená, že budou dozrávat rychle. Udržování jablek v chladu pomáhá zpomalit uvolňování tohoto plynu.

Víte, jaké plody nemají být skladovány s jablky?

Myslete na to, že ethylen urychluje zrání i více jiných plodin, proto byste je neměli skladovat společně. Pokud je to možné, uchovávejte jablka odděleně od jiné úrody – v samostatné zásuvce nebo ve větrané části sklepa. Kromě jablek plyn zrání uvolňují také meruňky, fíky, melouny, banány, ale i rajčata. Etylen se dokonce používá k urychlení zrání i ve velkém. Pěstitelé a zemědělci plody umístí do místnosti nebo speciálního trezoru napuštěného ethylenem – tím pádem mohou úrodu dříve prodat. Samozřejmě mnohem lepší je přirozené zrání.

Jak zabránit hnědnutí jablek

Jakmile jablko nakrojíte, dužina začne pomalu hnědnout od vzdušného kyslíku. Zpomalit proces může trochu kyseliny (jako je citrónová šťáva nebo ocet), ale dokonce i voda. Zajímavou alternativou je jednoduchý solný roztok. Plátky jablek přitom nebudou slané – jen mírné, dokonce sůl zvýrazní přirozené chutě ovoce. Pokud máte obavy ze soli, jednoduše jablka před konzumací opláchněte.

Smíchejte ½ čajové lžičky soli v 1 šálku studené vody, dokud se nerozpustí. Přidejte nakrájená jablka a namočte asi na 10 minut. Jablka sceďte a skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Těsně před podáváním nebo balením je opláchněte studenou vodou, abyste nakrájené porce zbavili případné povrchové soli. Roztokem ošetřená nakrájená jablka vydrží svěží v chladničce až pět dní.

Hnědnutí však nelze zcela zastavit, proto jablka vždy skladujte celá, dokud je nesníte nebo je zpracujte na produkt, kterým dosáhnou vyšší trvanlivosti.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články