Při konceroční oslavě nemůže na stole chybět něco sladkého. Pokud vám už z vánoční várky nic nezbylo, vyhrňte si rukávy a pusťte se do pečení těchto fajnových minikoláčků.
Plněné ořechy
Oblíbené vánoční cukroví v moderním pojetí v kombinaci s černým kakaem. Jednoduchá příprava – 20 minut. Z těsta připravíte přibližně
70 ks.
Plněné ořechy
INGREDIENCE
Na těsto
350 g hladké mouky
120 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
250 g změklého másla
2 zarovnáno PL černého kakaa
Na krém
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
40 g mletých vlašských ořechů
JAK NA TO
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s ořechy a cukrem. Přidáme máslo a ručně vypracujeme na hladké těsto. Potom ho rozdělíme napůl. Jednu polovinu těsta obarvíme kakaem. Těsta postupně vmáčkneme do vymazaných formiček. Formičky rozložíme na pečící plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 160 °C (v horkovzdušné troubě na 140 °C) asi 8 minut. Pečivo necháme krátce vychladnout a ihned jej vyklopíme z formiček.
Na přípravu krému v míse vyšleháme máslo elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme cukr a ořechy a vyšleháme dohladka. Vždy světlé a tmavé ořechy slepujeme krémem k sobě.
Křehké arašídové rohlíčky
S duo polevou kakao-skořice budou pro každou příležitost. Jednoduchá příprava – 20 minut. Z těsta připravíte 40 ks.
Arašídové rohlíčky
INGREDIENCE
Na těsto
250 g hladké mouky
200 g arašídové mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
200 g změklého másla
2 žloutky
Na polití
1 poleva duo kakao-skořice
JAK NA TO
V míse smícháme mouku s arašídovou moukou, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky a máslo a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme asi na 15 minut do chladničky. Z těsta vytvarujeme váleček a nakrájíme ho na 40 dílů. Z dílů vytvarujeme rohlíčky a poklademe je na plechy vyložené pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 160 °C (v horkovzdušné troubě na 140 °C) asi 8 minut. Rohlíčky necháme vychladnout. Polevu rozpustíme podle návodu na obalu, rohlíčky polijeme a necháme ztuhnout.
Vánoční crocquembouche
Francouzský vánoční stromek z profiterolek z odpalovaného těsta plněný krémem a slepeným karamelem. Pro zkušené, příprava 60 minut.
Z těsta připravíte asi 50 ks.
Vánoční croguembouche
INGREDIENCE
Na těsto
125 ml vody
125 ml polotučného mléka
100 g másla
160 g hladké mouky
5 g cukru
4 vejce
špetku soli
Na náplň
1 Zlatý klas
400 ml polotučného mléka
150 g změklého másla
50 g moučkového cukru
JAK NA TO
V kastrůlku provaříme vodu s mlékem a máslem. Přidáme mouku smíchanou s cukrem a solí a utřeme dohladka. Ke směsi přidáme vejce a vyšleháme šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Cukrářský sáček naplníme těstem a na vymazané plechy vytvarujeme pusinky o průměru 3 cm. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C (v horkovzdušné troubě na 160 °C) asi 10 minut. Pečivo necháme vychladnout.
Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas se 400 ml mléka a bez cukru. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme vychladlý Zlatý klas a šleháme dohladka. Náplň vložíme do cukrářského sáčku a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
Tipy a postup pro vytvoření pyramidy, hvězdiček z fondánu, polevy, zdobení a servírování naleznete na www.oetker.cz.